Enschedese Lisette Lubbers:
fotograaf van de BN’ers

ENSCHEDE – Van Kim Kötter en Yolanthe Cabau tot Bobbi Eden en Nick & Simon. Ze vragen allemaal naar fotograaf Lisette Lubbers uit Enschede. En toch ligt haar camera voorlopig in de kast. Want: Poespas is live.

Hoge Hexel

“Ik ben een meisje van de boerderij. Mijn ouders hebben hier een melkveebedrijf. In mijn puberjaren schaamde ik me er wel eens voor. Ik ben nog steeds niet dol op m’n Twentse accent, maar ik mis het buitenleven nu juist wel. Samen met mijn drie jongere zusjes wilde ik vroeger nooit op vakantie, want nergens was het leuker dan thuis. In de zomer maakten mijn ouders voor de buurt een buitenzwembad van strobalen en landbouwplastic en in de winter werd er bij ons geschaatst op de vijver. Ik zou onze kinderen ook graag zo’n jeugd willen meegeven. Mijn vriend Mike en ik maken stiekem al plannen. Wie weet…”

Tobi

Dat is de naam van het kindje van de eerste geboorteshoot die ik fotografeerde. De moeder van Tobi wist niet of ze de bevalling bewust mee zou kunnen maken en vroeg daarom of ik de geboorte op camera wilde vastleggen. In Amerika was zo’n shoot razend populair, hier nog niet. Kim Kötter zag die eerste foto van Tobi op social media en ook haar bevalling mocht ik daarna fotograferen. Die beelden werden opgepikt door programma’s zoals Shownieuws en RTL Boulevard en toen ging het snel. De vrouwen van Nick & Simon, Maria Tailor, Bobbi Eden, Kelly Weekers… Ik deed wel negentig geboorteshoots in een jaar. Altijd stond ik paraat. Toen ik zelf kinderen kreeg, wilde ik dat niet meer.”

"Ik deed wel negentig geboor­teshoots in een jaar. Altijd stond ik paraat"- Lisette Lubbers

Oh Oh Cherso

Ik heb in Hilversum gewoond en redactiewerk gedaan voor programma’s zoals So You Think You Can DanceOh Oh Cherso en Britt & Imke. Alles is gescript. Dat paste niet bij me. Daarnaast fotografeerde ik in de weekenden vrienden en bekenden. Ik heb mezelf alles aangeleerd: van diafragma en ISO tot sluitertijd. Met YouTube kom je een heel eind. Ik vertrok uit Hilversum en richtte me in Enschede volledig op fotografie.”

Kim Kötter

“Ik zag haar voor het eerst op het erf van de antikraak boerderij op Hoge Boekel waar ik toen met Mike woonde. Met een haan onder m’n arm geklemd, riep ik: ‘Hoi, ik ben Lisette!’ Kim lacht daar nu nog om. We hadden direct een klik en zijn vriendinnen geworden. Nu zelfs zakenpartners. Door de coronacrisis waren we allebei veel meer thuis. Op anderhalve meter afstand kon ik niet de foto’s maken die ik wilde. De lol was eraf en ik heb alle afspraken uit m’n agenda gehaald. Als Kim en ik samen iets wilden ondernemen, dan was dit het moment. We zochten contact met leveranciers in Twente en zo ontstond Poespas. Een unieke kinder- en lifestyle webshop.”

Ijdeltuit

“Ik sta liever achter de camera dan ervoor. Ik vind het confronterend om mezelf te zien en te horen. Dat geldt voor veel mensen heb ik gemerkt. Je bent vaak veel te kritisch op jezelf, hè. Maar ik heb me daaroverheen gezet en ben zelfs gaan vloggen op YouTube. Die beelden van ons gezin worden voor mij met het jaar meer waard. Daarom zou ik zelf ook nooit besparen op goede foto’s.”

“Vóór de lancering van de webshop Poespas hadden we al 9000 volgers op Instagram, dus 9000 potentiële klanten. We verkopen alles wat wij moeders nodig hebben voor onszelf en voor de kinderen. Behang en speelkleden, maar ook zitzakken. Nu een maand later zitten we al bijna op 25.000 volgers. Normaal begin je een bedrijf bij nul, maak je fouten en breid je langzaam verder uit. Kim en ik moeten het meteen goed doen. En dat kost meer tijd dan gedacht, zeker nu Kim net is bevallen. Fotografie staat daarom even op een lager pitje.”

Het perfecte plaatje

“Op social media deelt iedereen zijn beste foto’s. Ik legde de lat steeds hoger. De volgende foto moest nóg beter zijn dan de vorige. Maar creativiteit kun je niet sturen. Bovendien zijn de omstandigheden altijd anders. Niet ieder kind is een lachebekje en niet elk huis heeft een mooie lichtinval. Waar ik me ook steeds bewuster van werd, was dat een huwelijk of bevalling niet opnieuw kon. Ik voelde als fotograaf daarom altijd een enorme verantwoordelijkheid. Bij Poespas is dat anders, omdat het om een product gaat. De druk is eraf en dat is na al die jaren ook wel even fijn.”

"Ik legde de lat steeds hoger. De volgende foto moest nóg beter zijn dan de vorige"- Lisette Lubbers

9.00 - 17:00

“Dat is niet onze werkweek. Mike is mede-eigenaar van groothandel Elektramat.nl, dus we zijn eigenlijk allebei altijd aan het werk. Soms vliegen we elkaar in de haren. ‘Nu is het mijn tijd achter de laptop!’ Maar meestal gaat het goed en begrijpen we elkaar. We kijken bijvoorbeeld nooit tv. En zomaar spontaan op vakantie gaan, kan ook niet. Volgend jaar gaan we trouwen op een eiland in het Gardameer. Drie dagen lang genieten met familie en vrienden. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Moedermaffia

“Moeders die elkaar bekritiseren. Ik heb 42.000 volgers op Instagram en ik moet zeggen dat het me meevalt. Maar ook al krijg ik tien lieve berichtjes, dat ene nare bericht blijft me toch langer bij. Sinds ik kinderen heb, ben ik zelfverzekerder. Het raakt me minder wat een ander vindt. Eigenlijk vind ik het moederschap een enorme verademing. Niet altijd hoor! Scotti had de eerste twee jaar wel veertien koortsstuipen. De eerste keer dacht ik dat mijn kindje doodging. Het gaat gelukkig beter, maar angsten en zorgen horen ook bij het moeder zijn.”

Bron: Tubantia

Lisette Lubbers - Van Klaveren

Getrouwd met Mike van Klaveren en moeder van Scotti & Elli. Mijn passie ligt bij fotografie, ondernemen, content creëren en alles wat daarbij hoort. Ik deel graag mijn dagelijkse leven als workin’ mom op Instagram. Ook kan je hier terecht voor handige tips & tricks over bijvoorbeeld Lightroom, Photoshop, fotografie en alles wat daarbij komt kijken. 

Waarom ik zo gek ben op filters? Ik wilde graag snel & gemakkelijk een foto kunnen maken met mijn telefoon, deze bewerken met één klik om de foto vervolgens een professionele look & feel geven. Zo hoef ik niet altijd mijn spiegelreflex bij de hand te hebben en blijven mijn telefoon foto’s matchen met de foto’s vanaf mijn spiegelreflex camera. Say hello to mooie fotoboeken en Instagram feeds! 

Life