Lisette Lubbers-1652

Basis tips bij het gebruiken van Lightroom filters/presets

Wat zijn Lightroom presets? Dit zijn filters die je kunt toepassen over je eerder geschoten foto in Lightroom. Professionele fotografen maken hier voornamelijk op de desktop gebruik van, maar presets zijn ook erg leuk om over je eigen telefoon foto’s te gebruiken. Lightroom heeft hiervoor een bijbehorende app genaamd: Adobe Lightroom. In deze app kan je bijvoorbeeld met behulp van een van mijn filter pakketten je foto een ‘professioneel’ effect geven. En dat terwijl deze foto alleen maar met een telefoon gemaakt is! Je past niet de kwaliteit van de foto aan maar veranderd de (kleur)-instellingen per foto. Je wordt er dus niet dikker- of dunner van 😉

Wist je dat het resultaat van filters sterk kan verschillen per foto? Dit kan liggen aan verschillende factoren. De twee belangrijkste factoren om het mooiste resultaat uit een filter te behalen, zijn: gebruik maken van het juiste licht & zorgen voor de hoogst haalbare kwaliteit van een foto. Hoe hoger de kwaliteit van een foto; hoe beter het filter zijn werk kan doen. En, hoe beter het (dag)licht van de foto; hoe mooier het filter zal werken over de foto. 

Hoe behaal je nou de hoogste kwaliteit? De kwaliteit van een foto is sterk afhankelijk van het toestel dat je gebruikt (hoe nieuwer, hoe beter) hoe stil je je hand houdt tijdens het maken van de foto, of je onderwerp beweegt (beweging zorgt voor grotere kans op onscherpte) en op het moment waarop je de foto maakt (daglicht is vaak het beste licht). Zijn al deze factoren op zijn best? Dan is er een grote kans dat het kan lijken alsof jij jouw foto’s hebt laten maken door een pro, terwijl je alleen maar een filter hebt toegepast!

Wat werkt bijvoorbeeld niet? Een onderbelichte foto, een overbelichte foto of een foto met veel tegenlicht is niet geschikt voor het gebruik van filters. Een foto gemaakt met flits, of foto’s die gemaakt zijn in het donker of in te fel licht (binnen & buiten), zullen geen mooi resultaat tonen na het gebruiken van een filter. Ook zijn foto’s die gemaakt zijn onder niet- natuurlijke licht omstandigheden ook minder geschikt voor filters. Dit kunnen foto’s zijn die binnen- en buiten gemaakt zijn zonder (geel) licht van bijvoorbeeld een gloeilamp. 

De filters zijn getest op foto’s waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van het beste daglicht om de hoogste kwaliteit uit je foto te kunnen halen. Hoe dichter je hierbij in de buurt zit met jouw foto, hoe mooier het na-resultaat zal zijn.

Wat veranderd er na het gebruiken van een filter? Ik krijg vaak vragen of filters bijvoorbeeld ook ‘dunner’ of ‘dikker’ kunnen maken. Dit is niet het geval. Je moet filters zien als een kleuraanpassing, waardoor de sfeer van je foto veranderd. Er worden elementen aangepast aan de instellingen van je foto. Dit gaat voornamelijk om de kleuren, je gezicht zal niet ineens veranderen qua contouren. Wel kan je huidskleur bijvoorbeeld donkerder of lichter worden of kan je lipkleur anders ogen. Dit heeft met de verandering aan de kleuren te maken. Soms kan een foto wel wat ‘zachter’ of wat ‘harder’ ogen. Hallo rimpels of gladde huid! Dit heeft ook net te maken met welke instellingen aangepast worden per foto.

Hoe weet ik welk filter ik moet kiezen? Het is belangrijk om per foto te bekijken welk filter het mooist oogt. De ene keer kan dit het eerste filter zijn dat je probeert en de andere keer de laatste. Dit heeft niets te maken met of een filter het wel of niet goed doet, het heeft te maken met de match tussen de kleuren die het filter aanbrengt en de originele kleuren die jouw foto bevat. Je kiest dus de beste match op basis waar je eigen voorkeur naar uit gaat. Dit kan per persoon dus verschillend zijn.

Kan ik verder zelf nog aanpassingen zelf doen? Dit kan zeker! Soms is een foto van zichzelf bijvoorbeeld nog wat aan de lichte of donkere kant. Of geeft het filter de foto net te veel of te weinig licht mee. Ik raad je in dat geval altijd aan om te schuiven aan het knopje ‘belichting’ onderin de balk. Kies voor ‘licht’ en schuif naar links voor minder licht en naar rechts voor meer belichting. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om te kunnen spelen met bewerkingen & aanpassingen. Hierover vertel ik meer in mijn Instagram highlights bij het kopje ‘LR tips’ en op mijn stories.

Ga naar Instagram

Lisette Lubbers

Ik ben getrouwd met Mike en mama van Scotti & Elli. Mijn passie ligt – ondanks dat ik gestopt ben als fulltime fotografe – bij fotografie, ondernemen en alles wat daarbij hoort. Ik hou van foto’s & video’s maken van ons gezin, foto’s bewerken en ga zo maar door. Ik deel graag dagelijks mijn fotografie tips & tricks, outfit inspiratie en ons drukke family life op Instagram.

Waarom ik zo gek ben op filters? Ik wilde graag snel & gemakkelijk een foto kunnen maken met mijn telefoon, bewerken met één klik, en de foto vervolgens een professionele look & feel geven.

Life