Wat zijn Lightroom presets? Een preset is hetzelfde als een filter. Je kent het gebruiken van filters vast wel: je maakt een foto met de camera van je telefoon en plaatst hier later een bewerking overheen. Bij het gebruik maken van een bewerking achteraf maak je dus gebruik van een zogenaamd ‘filter’. Lightroom presets zijn dus precies zo. Dit zijn unieke kleuren filters – vaak samengesteld door een professioneel fotograaf of content creator – die je alleen in Lightroom kunt gebruiken over je eerder geschoten foto’s. De reden dat de meeste fotografen gebruik maken van Lightroom filters is omdat zij hiermee hun eigen unieke stijl kunnen creëren. Professionele fotografen maken hier voornamelijk op de desktop gebruik van, maar presets zijn ook ideaal (en handig!) om over je eigen telefoon foto’s te gebruiken. Lightroom heeft hiervoor een bijbehorende app genaamd: ‘Lightroom foto- & video-editor’. Lightroom beschikt over ontelbaar veel handige mogelijkheden om je foto’s te optimaliseren. Hierover deel ik wekelijks leuke tips op mijn Instagram @lisettelubbers! Maar in deze app kan je dus ook met behulp van een van mijn filter pakketten je foto’s gemakkelijk een ‘professioneel’ effect geven. En dat terwijl je foto dus alleen maar met een telefoon gemaakt is!
(Ps. Je hoeft niet bang te zijn dat een filter de kwaliteit van jouw foto veranderd. Je past alleen de (kleur)-instellingen van de foto aan. Je wordt er dus ook niet dikker- of dunner van) 😉
Wist je dat het resultaat van een filter sterk kan verschillen per foto? Dit kan liggen aan verschillende factoren. De twee belangrijkste factoren om het mooiste resultaat uit een filter te kunnen behalen, zijn: op de juiste manier gebruik maken van het licht & zorgen voor de hoogst haalbare kwaliteit van een foto. Hoe hoger de kwaliteit van de foto; hoe beter het filter zijn werk kan doen. En, hoe beter het (dag)licht van de foto; hoe mooier het filter tot uiting zal komen over de foto.
Hoe behaal je de hoogste kwaliteit? De kwaliteit van een foto kan sterk afhankelijk zijn van het toestel dat je gebruikt (vaak geldt: hoe nieuwer, hoe beter de kwaliteit van de foto). Ook is de kwaliteit afhankelijk van hoe stil je je hand houdt tijdens het maken van de foto, of je onderwerp beweegt (beweging zorgt voor grotere kans op onscherpte) en op het moment waarop je de foto maakt (daglicht is vaak het beste licht). Zijn al deze factoren op zijn best? Grote kans dat het kan lijken alsof jij jouw foto’s hebt laten maken door een pro, terwijl je alleen maar achteraf een filter hebt toegepast!
Wanneer werkt een filter slecht? Wanneer je een filter toe wilt passen op een onderbelichte foto, een overbelichte foto of een foto waarbij gebruikt wordt gemaakt van veel tegenlicht. Foto’s die gemaakt zijn met flits, in het donker of in te fel licht (binnen & buiten), zullen geen mooi resultaat tonen als je hier een filter op probeert toe te passen. Foto’s die gemaakt zijn onder niet- natuurlijke licht omstandigheden (denk aan gloeilamp licht) zijn ook minder geschikt voor filters.
Wat veranderd er na het gebruiken van een filter? Lightroom filters kunnen je dus niet ‘dunner’ of ‘dikker’ maken. Je moet filters puur zien als een kleuraanpassing, waardoor de uiteindelijke sfeer van je foto veranderd. Je past dus alleen de kleur- en lichtintensiteit instellingen aan van je foto. Maar hierdoor kan bijvoorbeeld wel je huidskleur of lipkleur anders gaan ogen. Dit heeft met de verandering aan de kleuren te maken. Je kan deze instellingen altijd naar wens per kleur of gebied aanpassen.
Hoe weet ik welk filter ik moet kiezen? Het is belangrijk om voor jezelf te beslissen welk effect jij het mooiste vindt overkomen. Er is hierin dus geen goed of fout. Het gaat maar net om de sfeer die jij de foto wilt meegeven. De ene keer kan dit het eerste filter zijn dat je probeert en de andere keer de laatste. Dit heeft niets te maken met of een filter het wel of niet goed doet, het heeft te maken met de match tussen de kleuren die het filter aanbrengt en de originele kleuren die jouw foto bevat. Je kiest dus de beste match op basis waar je eigen voorkeur naar uit gaat. Dit kan dus per persoon en per foto verschillend zijn.
Kan ik verder zelf nog aanpassingen doen? Ja zeker, graag zelfs! Een Lightroom filter doet vaak al een hele hoop werk voor je, het enige wat het filter niet doet is beoordelen of het eindresultaat naar wens is. Soms is een foto van zichzelf bijvoorbeeld nog wat aan de lichte of donkere kant. Of geeft het filter de foto net te veel of te weinig licht mee. Ik raad je in dat geval altijd aan om te schuiven aan het knopje ‘belichting’ onderin de balk. Kies voor ‘licht’ en schuif naar links voor minder licht en naar rechts voor meer belichting. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om te kunnen spelen met bewerkingen & aanpassingen. Hierover vertel ik je graag meer in mijn Instagram highlights bij het kopje ‘LR tips’ en op mijn stories.
Volg je mij al? ⬇️